Een werelddag voor fibrowat?

Op het moment dat ik Facebook open, zie ik het al groots voorbij komen. Het is vandaag werelddag voor Fibromyalgie. Deze dag is in het leven geroepen om mensen kennis te laten maken met de aandoening en wat voor effect dit op ons dagelijks leven heeft.

Ook ik help graag mee om fibromyalgie en andere chronische aandoeningen kenbaar te maken bij de Nederlandse bevolking. Dit is dan ook een van de doelen van Energyment.

Regelmatig krijg ik nog de volgende opmerkingen:

  • Je lijkt helemaal niet ziek!
  • Maar ik zie helemaal niets aan je. Heb je nu ook pijn?
  • Heb jij fibromyalgie? Maar je bent nog zo jong.
  • Reumatische klachten hebben alleen ouderen toch?

“Don’t judge the book by it’s cover”

Op de foto zie je mij samen met mijn grootste passie. Bijna elke dag ben ik tussen de paarden te vinden. Op deze momenten zie je inderdaad niet veel aan mij. Maar weet je dat ik elke dag dit specifiek plan? Door voor en na het paardrijden te rusten, kan ik bezig zijn met mijn hobby. Dagelijks moet ik kiezen tussen óf deze activiteit óf een andere. Naar de stad met een vriendin gaan is mogelijk, maar dat betekent dat ik die dag niet naar mijn paard kan gaan. Best wel oneerlijk hé?
Er is een periode geweest waarbij het allebei niet mogelijk was. Leuke dingen doen met vrienden, uitgaan, dingen die tieners doen, waren voor mij geen vanzelfsprekendheid. Er zijn momenten in mijn leven geweest dat ik een van een paar meter lopen compleet uitgeteld was.

Toch blijft de vraag onbeantwoord hoe iemand met chronische pijn er dan wél uitziet. Regelmatig vraag ik dan ook aan anderen hoe zij denken dat dit eruit ziet. Het vaakst genoemde antwoord is: “Dan zit je in een rolstoel” of “Je ziet het dan aan de buitenkant”.
Wanneer je alleen naar het uiterlijk kijkt bij fibromyalgie zie je niets. Dit komt omdat je ons alleen op goede dagen ziet wanneer we minder pijn of minder vermoeid zijn. Je ziet niet hoe wij de trap oplopen op een slechte dag, wanneer we in bed blijven liggen of moeite hebben met de meest makkelijke handelingen.

Doorbreek de taboe in Nederland

In de Nederlandse maatschappij zijn we erg goed in het maken van en plaatsen in kaders. Val je hier buiten, dan weet niemand meer wat hij moet doen. Het is normaal om 40 uur te werken. Niet of nauwelijks werken is haast een taboe. Dan wordt je al gauw bestempeld als lui.

Het wordt tijd dat wij de taboe gaan doorbreken en geen toneelstukjes meer op gaan voeren om de pijn te verbergen. Laat goede én slechte dagen zien.

Dat is de reden dat ik opzoek ben naar jou! Ervaar jij chronische pijn of vermoeidheidsklachten en ben jij net als mij niet bang om dit te laten zien? Stuur je persoonlijke verhaal met een of meerdere foto’s naar info@energyment.nl met als onderwerp: een nieuw project.

En last but not least: Maandag publiceren we ons eerste gastblog! Miranda beschrijft in deze inspirerende blog hoe ze haar haar hobby weer heeft kunnen oppakken ondanks chronische pijnklachten.

Liefs,

Sharon

Add A Comment