Is je partner erg moe? Hier vind je zes tips om hem/haar te helpen.

Wat is het toch heerlijk om verliefd te zijn. Je lichaam produceert het gelukshormoon in overvloed en je wilt elkaar elke dag zien. Toch kan het een hele uitdaging zijn om een relatie te krijgen of te onderhouden met een persoon die chronisch vermoeid is.
Vorige week zag ik een vraag voorbijkomen van een man. Hij vroeg hoe hij zijn vrouw kon helpen op een slechte dag. Deze vraag heeft mij aan het denken gezet, want mijn antwoord was altijd heel standaard: “Zou jij de taken willen doen, bijvoorbeeld koken of opruimen?”.

Toch kun je veel meer doen als partner zijnde. Hieronder vind je zes andere manieren om je partner te helpen op een dag wanneer hij of zij minder energie of veel pijn heeft.

1. Geef ruimte. Dit klinkt misschien heel tegenstrijdig wanneer je iemand wilt helpen. Toch is het wat we soms nodig hebben. De klachten zijn meedogenloos en kunnen op de meest onverwachte momenten op komen zetten. Wanneer het een tijdje wat beter gaat, denk ik dat ik het geaccepteerd heb. Op het moment dat je dan een terugval krijgt, verandert de situatie weer en kan ik boos of verdrietig zijn. Soms moet ik het zelf eerst een plek geven.

2. Geef een lange knuffel en houd je partner vast. Op momenten dat je het even niet meer ziet zitten, weten we allemaal dat praten in eerste instantie geen juiste keuze is. Een zachte knuffel zegt meer dan duizend woorden.

 

3. Zorg voor de kinderen. De meeste mensen met chronische pijn of vermoeidheidsklachten zijn vrouw. We kunnen fysiek niet meer de dingen doen die we eerder deden. Zo af en toe is stofzuigen alleen al een hele uitdaging. Op een slechte dag voor de kinderen zorgen is een hele bevrijding. Zo kunnen wij onze eigen gang gaan en doen waar we op dat moment behoefte aan hebben. Van een uur slapen tot een warm bad, alle tijd is welkom. Met de kinderen kun je op dat moment iets creatiefs doen, zachte spelletjes of ze alvast klaar maken voor het eten of om naar school te gaan. Is het op dat moment niet perfect? Dat hoeft ook niet. Je partner probeert het en dat is het belangrijkste.

4. Help ons om verlichting te vinden. Praat met ons over de klachten die we op dat moment ervaren. Vraag wat we nodig hebben en zoek eventueel naar een verlichting voor de klachten. Zoek samen naar wat helpt, doe het of koop het. Zo kun als voorbeeld je een zachte massage geven. Het is teleurstellend wanneer je in je eentje iets nieuws moet proberen.

5. Praat met ons. Vraag hoe het gaat en luister goed naar het antwoord. Vraag me nogmaals hoe het écht gaat, omdat we vaak de eerste keer liegen. We zeggen dan dat alles oké is, terwijl dat soms helemaal niet zo is. We weten dat jullie ook moe zijn en hard werken. Misschien werk je wel alleen binnen het gezin. We willen daarom niet nog meer stress toevoegen. Maar wanneer je met me praat, weet ik dat je oprechte interesse in me hebt ook als je er niets aan kunt doen om het te verhelpen.

6. Waardeer ons. Begrijp dat de dingen die hierboven genoemd zijn altijd waar zijn. En dat kan ons mentaal beïnvloeden. We voelen ons vaker als een last dan als een volwaardig partner. Chronisch ziek worden in alle soorten vormen in een liefdevolle relatie, veranderd alles. We weten dat ook jullie hier niet voor hebben gekozen, net zomin als wij. Kleine romantische gebaren die anderen normaal vinden, kunnen voor ons het grootste geschenk van de week zijn.

Maar het grootste advies wat ik je als partner zijnde nog kan geven is: volg je gevoel. Doe wat jij denkt dat op dat moment goed is en doe dat met liefde.

Heb jij nog een tip voor je partner? Zet het in een reactie.

Liefs Sharon

Add A Comment