Dieren maken je vrolijk! door Anne

Dieren maken je vrolijk!
Ik ben uitgenodigd om een gastblog te schrijven voor Energyment. Het lijkt mij leuk om jullie meer te vertellen over de positieve effecten die dieren op ons hebben omdat mijn huisdieren mij regelmatig helpen om mijn positieve kijk op het leven vast te houden.Als je zelf een huisdier hebt dan herken je het waarschijnlijk wel. Je voelt je niet zo goed en je bent verdrietig, je zit op de bank een beetje voor je uit te staren en ineens staat daar je hond met grote ogen en een kwispelende staart naar je te kijken. Je kunt niet anders dan glimlachen en hem een aai over z’n kop geven. Je voelt je direct een stukje beter, maar hoe komt dat eigenlijk?

Ik ben opgegroeid met dieren om me heen. Al voordat ik geboren werd hadden mijn ouders een hond. Daar kwamen later nog katten bij en meer honden, nu zelfs drie! Toen ik op mezelf ging wonen miste ik al snel de gezelligheid van een dier in huis en kwamen er konijntjes. Op dit moment ben ik het trotse baasje van een kat en twee konijntjes. Hartstikke fijn al die gezellige pluizigheid in huis en het maakt me vaak vrolijk!

Wetenschappelijk onderzoek

Omdat het mij vaak opvrolijkt om bij dieren te zijn wilde ik graag wat meer lezen over de effecten van de interactie tussen mens en dier. Over dit onderwerp worden enorm veel onderzoeken gedaan. In dit onderzoek worden 69 studies naar de gevolgen van interactie tussen mens en dier bekeken.

De opvallendste dingen die daaruit naar voren komen zijn dat de interactie tussen mens en dier zorgen voor:

  • Een verbetering van sociale aandacht, het gedrag en de interactie tussen mensen.
  • Vermindering van stress: te meten in cortisol, hartritme en bloeddruk.
  • Vermindering van angst en paniek.
  • Verbetering van de gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Bijvoorbeeld door een beter werkend immuun systeem, het beter om kunnen gaan met pijn, minder agressie en meer empathie.

Maar hoe werkt dat dan precies? Onderzoeken wijzen uit dat het voor een groot deel te verklaren is door het hormoon ‘oxytocine’, dat ook bekend is als het liefdeshormoon. Het wordt vooral gerelateerd met geboorte en borstvoeding en men denkt dat het een belangrijke rol speelt in het vormen van emotionele banden. Het blijkt dat dit hormoon ook afgegeven wordt bij de interactie tussen mens en dier!

Bowy, een van de honden van mijn ouders

 

De praktijk

Of we nou een slechte dag op het werk gehad hebben of kampen met een depressie, dieren kunnen er voor zorgen dat we ons beter voelen. Mijn ervaringen van de effecten van de interactie tussen mens en dier zijn erg mooi. Een paar voorbeelden:

 

  1. Dieren zorgen voor een positiever zelfbeeld. Als je een slechte dag hebt dan kan het stemmetje in je hoofd wel eens erg negatief zijn. Het benadrukt vooral hoe weinig we er toe doen en hoe hopeloos het met ons gesteld is. De interactie met een dier kan er voor zorgen dat je deze negatieve gedachten los kan laten. Wat geeft je nou meer onvoorwaardelijke liefde dan een dier? Met één blik kan een dier je die boodschap geven die je op dat moment het meeste nodig hebt: “Je bent mijn liefde waard”.
  2. Dieren houden ons actief. Als je een huisdier hebt dan moet je daar goed voor zorgen. De hond wil graag mee gaan wandelen, dus de hele dag in bed blijven liggen is er niet bij. Je konijn verwacht dat je ‘s ochtends brokjes komt geven en je kat miauwt net zo lang tot je uit bed komt om hem even te aaien. Ik heb gemerkt dat als ik moeite heb om mijn dag te starten mijn gedachten al snel uitgaan naar de huisdieren die verzorging nodig hebben, dan is het ineens niet meer zo moeilijk om uit bed te komen!
  3. Dieren laten ons lachen. Je hond die als een gek achter zijn balletje aanrent, de kat die de hele tuin doorgaat om een vliegje te vangen of je konijnen die tegen elkaar aan zitten en elkaar verzorgen.. Het zijn allemaal fantastische dingen waarbij je niet anders kunt dan lachen. Die gekke clowns in ons leven zijn onmisbaar!
  4. Honden zorgen dat we verbonden blijven met de wereld. Meer dan andere huisdieren zijn honden goed voor sociale interactie. Ze zorgen er voor dat je naar buiten moet voor de wandeling, waar je dan de buurman tegenkomt die ook net met zijn hond aan het lopen is. Je komt even uit je eigen bubbel. Chronisch ziek zijn kan erg eenzaam voelen, door dit soort kleine interacties voel je je minder eenzaam en het motiveert om vaker naar buiten te gaan.
  5. Dieren herinneren er ons aan dat spelen belangrijk is. Als je je kat ziet spelen met een balletje of je hond die samen met een andere hond aan het ravotten is, dan herinneren ze ons er aan dat spelen belangrijk is. Hun aanstekelijke enthousiasme zorgt er voor dat je zelf ook mee wil doen en dat zorgt dan weer voor vrolijkheid en het is een uitlaatklep voor stress.

Al met al een heleboel redenen om zelf een huisdier te nemen. Helaas is dat niet voor iedereen haalbaar. Dan is het een leuke optie om eens met de hond van een bekende te gaan wandelen of te vragen of je wat vaker op bezoek kunt komen bij die vriendin met die leuke kat. Ook vrijwilligerswerk bij een asiel of opvang kan je veel voldoening en vrolijkheid opleveren. Kijk vooral eens wat het beste bij jou past en hoe je dit voor jou in kunt zetten.

Deze blog is geschreven door Anne van der Heijden
Op mijn blog The happy fibro blog vertel ik over mijn weg naar gelukkig zijn met fibromyalgie. Ik schrijf zo veel mogelijk over mijn eigen ervaringen en ideeën en probeer daarbij altijd een positieve kijk te houden. 

Add A Comment