Ik moet dit nu doen, een belangrijke eyeopener

Deze regel is voor mij vorig jaar een van de belangrijkste eyeopeners geweest. Hoe vaak heb ik mezelf wel niet voorgenomen om nog even gauw één ding te doen voordat ik pauze nam is niet meer bij te houden. Het resultaat uitte zich dan ook vaak in de rest van de dag moeten rusten of schrok ik na twee uur wakker.

Door deze regel veelvuldig toe te passen heb ik meer energie gekregen. Ik denk dat dit dan ook waardevolle informatie voor je is.

Bij alle taken die je op de automatische piloot uitvoert of net zoals mij nog even gauw wilt doen is het verstandig om de “ik moet dit nu doen” regel toe te passen. Telkens verleg je de klemtoon.

Ík moet dit nu doen
Klopt dit wel? Is er niemand anders die net zoveel verantwoordelijkheid draagt of zou moeten dragen? Een collega, je partner of familielid?
Zo ja: leer delegeren en niet alles zelf willen doen. Geef taken uit handen en geef anderen een eerlijke kans om hun steentje bij te laten dragen.
Zo nee: ook nu kan het een goed idee zijn om vaker een ander om hulp te vragen. Jij wilt immers de balans hervinden tussen inspanning en ontspanning, belasting en rust.

Ik móet dit nu doen

Klopt dit wel? Moet je dit doen of wil je het graag? Wat denk je, kan het verstandig zijn om meer dingen te doen die je wilt en minder dingen te doen die je als moeten ervaart? Zou dat meer of minder stress opleveren? Is het nodig dat je elke dag gaat stofzuigen of kan dit ook eens in de twee of drie dagen?
Kan de taak ook uitgesteld worden tot een later tijdstip of is het echt zo dringend dat het nu moet?

Ik moet dít nu doen

Klopt dit wel? Heeft deze taak op dit moment prioriteit? Is er niets anders belangrijker voor je? Rust nemen bijvoorbeeld: met een kop thee bijkomen op de bank of even 20 minuten liggen. Doe je dít op de automatische piloot of omdat je het echt graag wilt?

 

Ik moet dit nú doen

Klopt dit wel? Kan het niet worden uitgesteld naar een minder drukke dag? Kan de taak in kleinere stukken verdeeld worden? Vandaag de keuken en morgen de woonkamer dweilen?
Wees eens eerlijk. Partners zijn vaak bereid om te helpen met bepaalde taken, maar je kunt er niet op wachten. Het moet om de een of andere reden nú gebeuren. Anders heb je geen innerlijke rust of is het huis zo rommelig. Maar zeg nou zelf, hoe handig is het om over je grenzen te gaan?

Een tijd lang heb ik deze regel toegepast en ik ben daardoor bewuster gaan nadenken wat ik op een dag plan en hóe ik dit plan. Hierdoor doe ik minder op een dag, maar houd ik aan het einde van de week meer energie over. En dat is wat we juist wat we willen!

Ik ben benieuwd hoe jij deze regel toepast en wat het jou brengt. Laat je het ons weten?

Liefs, Sharon

 

 

Add A Comment