Klaar met de vermoeidheid, interview in de Gelderlander

“Steenderense helpt lotgenoten met adviezen en boek”

Zo begint het interview die afgelopen donderdag in de Gelderlander stond. Lees het interview hieronder:

Altijd maar moe. 
Sharon Besseling weet wat reuma teweeg brengt. Om anderen te helpen, schreef ze het boek ‘Plan je energie’.

Ze was 18 toen specialisten bij haar fibromyalgie constateerden, een vorm van reuma. De ziekte veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid. De nu 25 jarige Sharon Besseling sliep achttien uur per dag, zat in een rolstoel en moest haar leven noodgedwongen op een laag pitje zetten. ,,Na een half jaar dacht ik: dit is niet hoe ik wil eindigen”.

Door haar dagen beter in te delen en zich meer bewust te worden van de oorzaken van haar vermoeidheid, slaage ze erin om haar leven weer op te pakken. Nu wil de 25 jarige Steenderense met haar boek ‘Plan je energie’ anderen helpen om dat ook te doen. ,, Met de juiste begeleiding had dit niet zo lang hoeven te duren.”

Balans 
Volgens Besseling draait het vooral om balans. Plan je energie is dan geen leesboek, maar eerder een hulpmiddel om mensen te helpen die balans te vinden. Veertien weken leggen ze al hun activiteiten erin vast. ,, Ik heb bewust voor zo’n lange tijd gekozen omdat je dan een ritme kunt ontwikkelen”, verklaart Besseling.
Alles draait daarbij om ‘energievreters’met een negatieve score tussen de 1 en de 5 en de ‘energieboosters’ met een positieve score tussen de 1 en de 5. Het doel is dat iemands totaalscore zo dicht mogelijk bij de nul uitkomt, legt Besseling uit. ,, Dat je dus niet teveel energie verbruikt, maar ook niet de hele dag op de bank zit”.
Haar dieptepunt
Dat het niet gemakkelijk is, bewijst haar verhaal ook. Zelf begon ze tijdens het ‘dieptepunt’ op haar achttiende met kleine wandelingen. Toen ze twee kilometer kon lopen, besloot ze ook haar grote hobby paardrijden weer op te pakken. ,, De eerste keer lukte dat 5 minuten”, vertelt de Steenderense. ,, Ik heb er een week van moeten bijkomen.”

 

Iedereen die kampt met vermoeidheidsklachten kan zelf met dit boek aan de slag. ,, Als je alleen maar geeft en geeft, dan laadt je lichaam niet meer op”, weet Besseling. Hoevaak doe je in de week echt iets voor jezelf wat jou energie oplevert? Veel mensen doen dat te weinig. Dat is vaak ook de oorzaak van burn-outs en depressies.

Hoe gaat het nu?

Zelf zit Besseling vrijwel iedere dag weer op haar paard. De komende tijd wil ze zich richten op het bedrijf Energyment, dat ze naast haar boek heeft opgestart en waarmee ze trainingen en voorlichtingen zal gaan even. ,, Voor mij is dit een begin, zegt Besseling. Van hieruit gaan we verder”.

Add A Comment