Sneeuw: Yes or No?

Terwijl ik aan de keukentafel zit met een warme kop thee, dwarrelen buiten kleine sneeuwvlokken naar beneden. “Yes, het sneeuwt!” stuur ik naar bijna mijn hele vriendenlijst op whatsapp. Van een paar ontvang ik al gauw een berichtje terug:

“Jaaaa blijft het al liggen?”
” Maar het is alleen natte sneeuw”
” He bah.. sneeuw”

Terwijl ik een berichtje terug wilt sturen met: “waarom he bah?” valt mij iets op.
Hoe kan het dat mensen op één gebeurtenis heel verschillend reageren? Toch zit er over het algemeen een lijn in:

  • Positief (Jaaa blijft het al liggen?)
  • Positief/negatief met een voorwaarde (maar het is alleen natte sneeuw)
  • Negatief (He bah.. sneeuw)

Deze gedachte brengt me nog verder aan het denken. Hoe komt het dat mensen sneeuw wel of juist niet leuk vinden?
Ergens in je leven heb je ofwel gehoord dat sneeuw wel of niet leuk is, of je hebt zelf deze keuze gemaakt. Of misschien link je sneeuw aan een ander gebeurtenis.

Oké, je hebt een mening over sneeuw. Kun je dit dan ook veranderen? Zo veranderen dat je het echt gelooft en dit de rest van je leven blijft geloven? Je hersenen herprogrammeren?

Het antwoord is JA. Het is mogelijk!

Enkele maanden geleden heb ik te horen gekregen dat ik bepaalde gezonde bacteriën mis in mijn darmen. Dit betekende dat ik op zoek moest gaan naar een probiotica waarin deze bacteriën zaten. Echter bleek dat een moeilijke zoektocht te zijn. De bacteriën die ik juist tekort had, bleken in bijna geen enkel probiotica te zitten. Uiteindelijk is het me gelukt.

Tijdens het innemen van het eerste tablet las ik dat het een vanille smaak had. Ik dacht nog: “Bah, ik vind een vanillesmaak helemaal niet lekker”. Dat was voor mij precies het verkeerde punt om dit te denken. De dagen die erop volgde zag ik er tegenop om het tabletje (slechts 1 tablet) in te nemen. Ik vond het echt vies.

Ik kwam op het idee om voordat ik het tabletje innam te zeggen: “mmm vanille is lekker! Dit is een lekker tabletje én mijn darmen worden er beter van”. Dit zei ik elke keer in mijn hoofd of hardop en daarna nam ik het tabletje in.

De eerste dagen waren natuurlijk raar en je gelooft er niet in. Maar na twee weken kwam daar verandering in. Mijn hersenen begonnen zich te herprogrammeren. Zo begon ik het tabletje te associëren met een lekker tabletje in plaats van vies. Nu kijk ik er zelfs naar uit.

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Lust je geen spruitjes? Waarschijnlijk heb je ergens gehoord dat spruiten vies zijn en heb je dit onthouden. Sinds de eerste hap vind je ze dan ook niet lekker.

Je hersenen kunnen je flink voor de gek houden. Ja, dat klopt. Je eigen gedachten kunnen je voor de gek houden. Er is (bijna) niets zo krachtig als je eigen gedachten.

Maar je kunt het ook andersom inzetten. Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken? Associeer dan de sigaret met iets heel erg vies. Het meest vieze wat je kunt bedenken. Denk hier tijdens het roken aan. Op een gegeven moment zie je de sigaret als iets vies. (Stoppen met roken heeft meerdere stappen nodig, maar dit is er een van en kun je inzetten om te starten).

Werkt het ook met vermoeidheid zo? Ja, het kan werken. Heb je slecht geslapen? Vertel tegen jezelf dat je heerlijk hebt geslapen en uitgerust bent. Ben je moe en heb je even geen energie meer? Spring op en zeg tegen jezelf: “Ik zit boordevol energie. Hoera!”. Voel en kijk wat er gebeurd. Je kan hierdoor écht energieker worden.

De volgende keer dat jij je mening vertelt, vraag jezelf dan af hoe kom je hieraan? Heb ik dit gehoord, is een een associatie met een gebeurtenis of heb je dit ergens in je leven “gewoon” besloten om het zo te vinden?

En onthoud: A negative mind will never have a positive life.

Liefs,

Sharon

Add A Comment